En kunstbog er bogkunst
Pjerrot har pudder på kjolen, dronningens venstre øje hælder en smule, og Mærsk Mc-Kinney Møller har lange, velplejede negle – de helt små fejl og detaljer skaber portrætterne, når kunstneren Thomas Kluge svinger penslen. Derfor var det også vigtigt for ham at finde et designbureau og et trykkeri, som kunne videreformidle den detaljerigdom på papir.
Han er kendt som dansk kunsts enfant terrible. Modernismen er han ligeglad med, han vil hellere male fotorealistiske portrætter af mennesker med en mårhårspensel. Hans malestil betød, at han blev afvist fra Kunstakademiet tre gange. Alligevel har han opnået anerkendelse i danske såvel som udenlandske kunstkredse.
Da Thomas Kluge kontaktede Kailow, ville han skabe en kunstbog, som kunne fortælle hele hans historie gennem hans malerier. For Thomas Kluge var bogprojektet ”To be or not to be” ikke bare en lille opgave. Det var et personligt projekt – på lige fod med hans malerier.
Bogen indeholder portrætter af de kongelige og af kendte danske skikkelser som Mærsk Mc-Kinney Møller, Pjerrot og den tidligere direktør for Danske Bank. Udover portrætter af kendte, prominente mennesker rummer bogen ”To be or not to be” også Lego-mænd, smølfer, en gås i modlys, en cockerspaniel og en mand med marmelade i ansigtet.
Blod, sved og CMYK-farver
Thomas Kluge bruger ofte flere år på at skabe det perfekte portræt. Det pompøse portræt af den danske kongefamilie, som han nok er allermest kendt for herhjemme, tog knap fire år at male. Derfor var kunstbogen et omfangsrigt og betydningsfuldt design- og trykprojekt for kunstneren såvel som for os. Vi har igennem hele processen haft et meget tæt samarbejde med kunstneren, så vi sammen sikrede os, at kunstbogen formåede at kommunikere det rigtige til læseren. Vi har hjulpet kunstneren med at skabe harmoni og stringent enkelthed i bogen rent visuelt. Vi har haft samtaler om, hvordan bogen skulle opbygges dramaturgisk både i forhold til valg af billeder, rækkefølgen og beskæring af dem.
Trykketeknisk er der nogle udfordringer i bogen ”To be or not to be”, som kræver en stor viden og kompetence. Thomas Kluges billeder er kendt for ”det mystiske mørke”. Hans billeder indeholder et væld af sorte nuancer. Og de farver må ikke lukke sig om billederne. Endvidere var det selvfølgelig vigtigt, at den store detaljerigdom, der er i hans billeder, kommer til sin ret i bogen. Intet må være tilfældigt, og CMYK-farverne skal svare til den oprindelige farve.
Der var altså tale om en krævende tryksag, både hvad gælder teknik og tid.
Kunst, som kaster skygger ind i nutiden
Kunstbogen ”To be or not to be” fungerede som en del af Thomas Kluges udstilling på Kronborg Slot med samme navn. Derudover har kunstbogen fået fine anmeldelser. Weekendavisen skrev om bogen, at ”Thomas Kluges billeder ånder af denne fortidens evne til at kaste lange skygger ind over nutiden og til en vis grad at lamme nutiden.”
Læs mere om Thomas Kluge på http://thomaskluge.com/