Er visuel identitet vigtig?
En professionel visuel identitet er et afgørende element i processen for at lykkes med en ny forretningsstrategi. Hvis en virksomhed eller organisation står foran eller har været igennem en forandringsproces, så kunne det være det rigtige tidspunkt også at kigge på hele den visuelle identitet.
Hvorfor er det vigtigt?
Men hvorfor er visuel identitet og design overhovedet vigtigt? Svaret er ganske enkelt, at en stærk visuel identitet er central i kommunikationen med dine målgrupper.
Undersøgelser viser, at brugen af visuelle virkemidler er langt mere effektiv end andre kommunikationsformer. Ifølge studier, foretaget af den amerikanske psykolog Jerome Bruner, husker folk kun 10 procent af det, de hører, og 20 procent af, hvad de læser. Men det tal ser helt anderledes ud, når vi kigger på det visuelle. Her er det hele 80 procent af modtagerne, der husker, hvad de har oplevet visuelt. For at sætte det lidt i perspektiv i forhold til hverdagen, så viser studiet, at man tre dage efter for eksempel et møde husker informationer seks gange bedre, hvis de er blevet præsenteret visuelt1. Så brugen af effektive visuelle virkemidler skaber en dokumenteret forskel hos modtagerne.
Når man vokser fra sin identitet
Virksomheder eller organisationer, der har eksisteret over en årrække, indser ofte, at deres visuelle identitet enten har mistet gennemslagskraften eller simpelthen ikke passer med strategien og den virkelighed, man opererer i.
Det kan også være, at identiteten trænger til en opdatering i forbindelse med sammenlægninger, opkøb eller lancering af nye produkter for at skabe sammenhæng og visuel synergi mellem de oprindelige og nye dele af virksomheden eller organisationen.
Uanset hvilken situation man befinder sig i, er det vigtigt, at man forholder sig kritisk og konstant udfordrer den strategiske tanke bag den nye identitet. Et nyt logo eller visuel identitet skal være symbolet på en forandring og ikke forandring af et symbol.
GF Forsikring blev grønne
Et rigtig godt eksempel på en virksomhed, der pludselig befandt sig i et ændret marked, er forsikringsselskabet GF.
GF Forsikring navigerer i et marked præget af en stor grad af ensartethed – både med hensyn til produkter, priser og ikke mindst de visuelle retninger. Blå er en gennemgående farve på tværs af selskaberne, da det signalerer robusthed og ordentlighed.
Men blå kan også være koldt, kynisk og meget finansielt, og det ville GF Forsikring gøre op med, da hele den finansielle sektors troværdighed har lidt under den netop overståede finanskrise.
Virksomheder og organisationer ændrer sig over tid. Det samme gør forbrugerne, der bliver påvirket af strømninger og tendenser i samfundet. Men ændrer jeres visuelle identitet sig i takt med, at I skifter strategisk retning?
De ville med egne ord ”vise danskerne, at de var et kundeejet selskab tæt på kunderne, der ikke skal tjene penge til aktionærer.” De valgte derfor at skifte logofarve til grøn for at adskille sig markant fra markedet og samtidig skabe mere positive associationer hos kunderne. Samtidig tilføjede de payoff’et ”Det gode selskab” for at signalere, at de har oprustet selskabet på en lang række områder.
Design giver merværdi og konkurrencefordele
Den visuelle identitet kan altså skabe en klar konkurrencefordel og adskille virksomheden eller organisationen fra for eksempel konkurrenter og lignende produkter eller brands. I Storbritannien viser undersøgelser, at 45 procent af de firmaer, der er ligeglade med design, konkurrerer udelukkende på prisen. Det tal er kun 21 procent for de virksomheder, hvor design spiller en afgørende rolle i deres kommunikation.
En skarp, lækker og forretningsbaseret visuel identitet er altså et effektivt redskab til at give virksomheden, organisationen eller produktet en umiddelbar merværdi i markedet.
Rammer I tiden rigtigt?
Det er centralt, at den visuelle identitet rammer tiden rigtigt og understøtter den retning, virksomheden eller organisationen bevæger sig i. Som eksemplet med GF Forsikring tydeligt viser, er det utroligt vigtigt at træde et skridt tilbage og spørge sig selv: Rammer vi tiden rigtigt med både strategi og design?
Efter nullernes overflod og krisens hærgen står vi tilbage med en ny type forbruger. Det er ikke længere store firehjulstrækkere, men derimod minibiler, der bliver solgt – og den mentalitet er generel for forbrugerne. Det analoge og det simple vinder indpas som en modreaktion til digitalisering og overflod.
Den tendens skal den visuelle identitet og strategi formå at ramme, så man udstråler fremsynethed, ansvarlighed og ikke mindst, at man er i øjenhøjde med markedet, kunder og andre stakeholders.
En skarp, lækker og forretningsbaseret visuel identitet er altså et effektivt redskab til at give virksomheden, organisationen eller produktet en umiddelbar merværdi i markedet
Skab en identitet, der rammer plet
At ændre den visuelle identitet kan være en følsom proces. Der er ofte mange meninger og følelser forbundet med det gamle udtryk, og derfor er det en god start at kigge kritisk på, om identiteten er på linje med de ambitioner, der er til fremtiden.
Det er som regel de første skridt mod en ny identitet, der skaber sammenhæng mellem alle dele af virksomheden og organisationen og i sidste ende giver en visuel identitet, der rammer plet.